Shopping cart

close

Geen producten in de winkelwagen.

Het verschil in Collars en de betekenis

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Binnen de BDSM word er veel gebruik gemaakt van collars. Een collar is een halsband welke de onderdanig partij draagt. Deze kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Vaak heeft deze een O ring. Deze ring staat symbolisch voor de O van Obedient, daarnaast is dit natuurlijk zeer praktisch, zodat je de onderdanige makkelijk vast kunt maken. Ondanks dat veel mensen tegenwoordig een collar dragen, zit er voor BDSMers een vele diepere betekenis achter.

De collar word ook gebruikt om de verhouding tussen Dominant en Submissive weer te geven naar elkaar en de buitenwereld. Deze collar word doorgaands niet zomaar gegeven. Aangezien je niet altijd gelijk op het eerste gezicht weet of je een relatie met iemand aan wilt gaan of de rest van je leven bij hem wilt blijven, of dus iemand zijn onderdanige wilt zijn, zijn er 3 verschillende collar fase’s.

 

Fase 1 – De kennismakings collar (The Collar of Consideration)

De eerste collar word meestal gegeven in een prive situatie. Je hebt elkaar pas kort leren kennen en wilt graag samen verder op onderzoek uit. Je kent elkaar nog niet heel goed, maar hebt wel interesse in elkaar en wilt dit graag verder uit diepen. De Dominant zal deze collar dan geven om aan te geven dat Hij interesse in je heeft en graag samen met jou verder op onderzoek uit wilt. Door deze collar aan te nemen laat jij de Dominant weten dat je er net zo over denkt en dat jullie samen dit pad gaan bewandelen.

De kennismakings collar kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Meestal is het een leren collar, maar het kan ook van metaal of ander materiaal zijn. Wat kenmerkend is voor de kennismakings collar is dat er ergens een blauw stukje in de collar zit verwerkt. Dit kan ook gewoon een blauw hangertje aan de collar zijn.

In deze fase is jullie relatie nog pril en kan het alle kanten op gaan. Meestal duurt het wel een poosje voor deze collar omgewisseld word voor de volgende. Mocht het onverhoopt toch niet lopen zoal gehoopt dan doet de onderdanige de collar zelf af en geeft deze terug aan de Dominant.

 

Fase 2 – De trainings collar

Deze collar geeft aan dat de relatie toch wel serieus begint te worden. Deze collar word vaak gegeven in prive sfeer, of samen met vrienden op een feestje, maar doorgaands word dit niet heel groots gevierd. Jullie hebben in de vorige periode elkaar goed leren kennen en weten nu waar elkaars passies, interesses en voorkeuren liggen. Ook weet je nu wat jullie van elkaar verwachten binnen een BDSM relatie, maar nu gaan jullie je nog verder verdiepen.

Ook deze collar kan weer gemaakt zijn van verschillende materialen, of het blijft gewoon de collar die je al had, maar het blauwe word nu vervangen voor een rode kleur.

Wanneer het niet meer gaat is het ook nu natuurlijk mogelijk om de relatie te beïndigen. De collar blijft in bezit van de Dominant en jullie gaan elk je eigen kant op. Mochten jullie je helemaal gevonden hebben in deze manier van leven breekt nu een volgende fase aan.

 

Fase 3 – De slave collar

De slave collar is de derde en laatste fase. Het aangaan van deze collar staat voor een blijvende BDSM relatie. Vaak gaat deze collaring ook samen met een feestje. Je hoeft hiervoor niet met elkaar te trouwen, wel kan het voorkomen dat men een rozenceremonie aangaat. Je gaat hiermee een vaste relatie aan. Met het aanvaarden van deze collar laat de onderdanige weten dat zei nu volledig zijn bezit is. Soms gaat het in ontvangst nemen van de collar gepaard met het aanbrengen van lichaams-markeringen zoals een tattoo of brandmerken, maar ook dit is voor een ieder weer anders.

Een collar kan van leer zijn smal of breed voorzien van een of meerdere ringen. Je heb collars die gesloten kunnen worden met een hangslotje. Verder zijn er half cirkelvormige metalen koper, rvs enz. Beugel met scharnier en ringsluiting met inbus of schroefsluiting. Dit type bestaat ook van hout, waarbij ook de polsen in opgesloten worden. Een ander type is niet meer dan een kettingtje met hang slotje.

Deze collar is meestal gemaakt van metaal en word vaak 24/7 gedragen met trots. Er zijn op deze collar geen kleuren meer bevestigd. Hoe het uiterlijk van de collar verder word ingevuld binnen de relatie is natuurlijk ieder voor zich. Deze collar is in ieder geval voor de rest van je leven. Tenminsten dat is de insteek.

 

De uitleen collar

Dan is er nog een vierde soort collar die niet iedereen gebruikt. Dit is een collar die word gedragen wanneer de Dominant zijn onderdanige uitleent aan een andere Dominant. Door het dragen van deze collar is de onderdanige zich bewust van het feit dat ze eigendom is van haar eigen Dominant, maar op leen basis word doorgegeven aan een andere Dominant.

 

Collars op internet

Op chatsites zie je allerlei collars, even als symbolen waarmee de Dominant en sub kenbaar maken bij elkaar te horen. Virtuele collars hebben een echte signaalfunctie. Het biedt de betrokken zelfs een zekere mate van bescherming tegen opdringerige types. Het is voor anderen duidelijk dat de onderdanige het bezit is van een dominant. Hieronder word kort uitgelegd hoe deze tekens gebruikt worden.

 

Betekenis van de tekens:

|  | betekend dat het over een kennismakings collar gaat, de Dominant en submissive zoekt uit of de D/s hen wederzijds bevalt. Ze zijn de D/s nog aan het opbouwen.

[   ] betekend dat het over een chatcollar gaat, de Dominant en sub elkaar persoonlijk kennen en de sub enkel op de chat onderdanig is of dat de onderdanige in training is bij de Dominant.

{   } betekend dat de submissive de collar parmanent draagt en zich volledig aan de Dominant heeft gegeven.

 

Aanduiding en gebruik:

Voor de aanduiding die een onderdanige online (bij de ondertekening van mails en in zijn/haar nicknaam tijdens het chatten) kan gebruiken om aan te geven dat hij/zij van een Dominant een collar heeft ontvangen, is het plaatsen van de eerste letter (hoofdletter) van de nicknaam of de volledige nicknaam van de Dominant tussen de haakjes. De haakjes zijn gebaseerd op welk niveau men elkaar zien en spreekt.

Voorbeeld: margriet [P] of margriet [Paul]

Voor de aanduiding die een Dominant online (bij de ondertekening van mails en in zijn/haar nicknaam tijdens het chatten) kan gebruiken om aan te geven dat hij/zij van een onderdanige een collar heeft gegeven, is het plaatsen van de eerste letter (kleine letter) van de nicknaam of de volledige nicknaam van de onderdanige tussen omgekeerde haakjes. De haakjes zijn gebaseerd op welk niveau men elkaar zien en spreekt.

Voorbeeld: Paul ]m[ of Paul ]margriet[

 

       |   | = De kennismakings collar – Voorbeeld: Dom |sub| of sub |Dom|

       [   ] = De trainings collar – Voorbeeld: Dom ]sub[ of sub [Dom]

       {   } = De Slave collar – Voorbeeld: Dom }sub{ of sub {Dom}

 

Buiten het gebruik van deze symbolen worden tegenwoordig ook vaak emoji’s gebruikt zoals een sleutel en een slot. Ook dit is een duidelijke manier om aan te kunnen geven dat men niet meer beschikbaar bent en tot iemand behoord.

Geef een antwoord

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van cookies. 

New Report

Close