Veel gestelde vragen

Account verwijderen
Om je account te verwijderen klik je op je naam en ga je naar je profiel

Klik nu op de tab Account

Klik nu op verwijderen

Chat Instellingen

Klik op chat in het menu op de website en daarna naar het tandwieltje op de chat pagina.

Instellingen is alleen te vinden via het menu en dan chat (op de mini chat is instellingen niet beschikbaar)


E-mails / Meldingen instellen

Om je voorkeur in te stellen voor het aantal e-mails en meldingen die je krijgt doe jet het volgende.

 • Ga naar je profiel
 • klik op over of info bewerken
 • klik op meldingen
Profiel en/of Omslagfoto veranderen

Om een profielfoto te uploaden klik je op de avater of rechtstreeks op de link voorkeuren in de widget.

Klik hierna op de avatar (verander profielfoto) of omslagfoto (verander omslag) en volg de aanwijzingen van het systeem.

Profielen

Profiel en/of Omslagfoto veranderen

Om een profielfoto te uploaden klik je op de avater of rechtstreeks op de link voorkeuren in de widget.

Klik hierna op de avatar (verander profielfoto) of omslagfoto (verander omslag) en volg de aanwijzingen van het systeem.

Richtlijnen

BDSM Chatbox regels

BDSM Chatbox regels:

BDSM Chat is exclusief een chat voor de KINKY chatter ! Dus als jij iets met BDSM, SM, Bondage, Fetish, Meester en Meesteressen hebt kom dan snel binnen in onze gratis chat ! Wat is BDSM ? BDSM is een samenstelling van 3 onderdelen: Bondage en Discipline, Domination Submissive en Sadisme Masochisme.

Wat zijn de chatregels?
De BDSMleven-chat is bedoeld voor kinksters om elkaar te leren kennen. Bij elke online service is er een bepaald risico wanneer u via internet met anderen praat. Wanneer we anderen in de chat om advies vragen, kunnen we geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor informatie die u tijdens uw chatsessie tegenkomt.

Hoewel je van harte welkom bent om te praten over wat je maar wilt, vragen we je om anderen te respecteren. We laten u niet raden wat wel of niet gepast wordt geacht op Bdsmleven.nl, dus neem hieronder snel een kijkje naar de do’s en don’ts. Houd er rekening mee dat onze algemene voorwaarden te allen tijde moeten worden gerespecteerd.

Gebruik van de chatrooms
Onderscheid tussen de Kink- en BDSM-gemeenschappen betekent dat we ruimtes hebben gecreëerd om hen te huisvesten. Hier volgt een korte uitleg van de kamers:

Lobby – Open chat voor iedereen om binnen te komen en zichzelf voor te stellen. Perfect voor algemene chit-chat, kinky of niet!
BDSM-liefhebbers – Voor degenen die een BDSM-levensstijl hebben en ervan houden. Wanneer u deze kamer betreedt, houdt u zich dan aan de etiquette en protocollen zoals u zou doen in uw plaatselijke kerker/BDSM-club.
Kinksters & Fetisjisten – Chatroom voor degenen in de kinkgemeenschap die andere fetisjisten willen leren kennen. Onthoud dat mijn knik niet jouw knik is, maar dat is oké! Kom op een leuke, ontspannen manier meer te weten over fetisjen.
Chatmoderatie
Onze chatrooms worden gemodereerd door Mods, getrainde vrijwilligers om de chat veilig en respectvol te houden en ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd. Hoewel het misschien niet altijd duidelijk is dat een moderator zichtbaar is, kunt u de ‘Call Chat-Op’-tool gebruiken als u problemen ondervindt met een andere gebruiker tijdens het gebruik van de chat. Als er geen moderator beschikbaar is, gelieve dan altijd de gebruiker in kwestie te ‘rapporteren’, zodat ons ondersteuningsteam verdere actie kan ondernemen. Daarnaast heb je de ‘Block’-knop tot je beschikking om de gebruiker te negeren en te voorkomen dat een situatie escaleert.

Respecteer anderen
Wees geen trol. Verschillen van mening zijn welkom zolang het met respect wordt gedaan.

Geen spam of reclame
Grootte nee, nee. Wilt u adverteren, neem dan contact op met onze advertentieafdeling. Let op en rapporteer alle gebruikers die om geld vragen.

Geen plaatsing van persoonlijke contactgegevens
Deel alstublieft geen contactgegevens in een openbare chatroom. Deel contactgegevens alleen in een privébericht. Houd er rekening mee dat dit op eigen risico is en BDSMLeven.nl neemt geen enkele verantwoordelijkheid.

Geen fotoruil aanvragen
Als je foto’s wilt uitwisselen, is de chat niet de plek om dit te doen. Maak een persoonlijke advertentie of gebruik de bladerfunctie om rechtstreeks contact op te nemen met anderen die u leuk vindt.

Geen persoonlijke advertenties
Als je contact wilt maken met andere kinksters voor meetups of voor een relatie, gebruik dan de persoonlijke advertenties in plaats van de chat.

Geen andere leden lastig vallen
Kom op, sinds wanneer is het lastig om mensen lastig te vallen? Nee betekent Nee en grenzen dienen gerespecteerd te worden.

Geen geld vragen
Ook als je insinueert dat je geld wilt of nodig hebt, word je een keer gewaarschuwd. Als je doorgaat, word je permanent verbannen. Bottom line – houd onderwerpen met betrekking tot geld uit de chat – dit geldt ook voor Dominatrix-accounts.

Geen opruiende raciale, religieuze of politieke taal
Doet wat het zegt op het blik. Opruiend taalgebruik zal ertoe leiden dat je eruit wordt gegooid en mogelijk verbannen wordt van BDSMleven.nl – dit geldt ook voor openbare chatrooms die je zelf aanmaakt.

Geen overmatig vloeken
We gebruiken allemaal vaak offensieve worden (slet, hoer, teef, etc), maar probeer je vloeken tot een minimum te beperken.

Geen ‘flooding’ of onnodige herhaling
De stroom van de chatsessies onderbreken met het gebruik van grote lettertypen, hoofdletters, herhaald typen of andere vormen van overstromingen is niet cool.

GIF’s in de chat
Houd er rekening mee dat de volgende GIF’s niet zijn toegestaan:

Geen GIF’s van illegaal drugsgebruik en parafernalia.
Geen politie- of gewapende insignes. (uitzonderingen: rollenspeluniformen met nepbadges zijn toegestaan).
Geen wapens en/of aanstootgevende woordenschat.
Geen GIF’s van gewelddadige acties tegen jezelf, iemand anders of dieren.
Geen GIF’s inclusief bloed of scat.
Geen GIF’s die aanzetten tot racisme, onverdraagzaamheid, haat of fysieke schade van welke aard dan ook.
Geen rollenspel in openbare ruimtes
Aangezien onze chatrooms zichtbaar zijn voor alle kinksters op BDSMLeven.nl, dient u zich te onthouden van elk rollenspel. Kinksters kunnen een privékamer openen en de spelvoorwaarden tussen individuele gebruikers overeenkomen.

Inhoud richtlijnen

Op BDSM Leven is het erg belangrijk voor ons dat je je vrij voelt om jezelf te zijn en je freak-vlag te laten wapperen!

Helaas kunnen we, als gevolg van obsceniteitswetten in Nederland, als we openlijk over bepaalde onderwerpen fantaseren, ons in heet water bevinden.

Om de gemeenschap te beschermen, denken we dat het, het beste is als mensen minderjarigen, incest, zoöfilie, necrofilie of scat-fetisjen die ze hebben, niet publiekelijk erotiseren.

Over het algemeen vinden we dat intellectuele discussies, grappen tussen vrienden en privédiscussies allemaal fair game moeten zijn.

Onze richtlijnen zijn niet zwart-wit en we vinden het ook niet gezond dat ze dat zijn. Voor elke richtlijn zijn er tienduizenden randgevallen die we van geval tot geval moeten bekijken en ernaar moeten handelen door rekening te houden met meerdere factoren, waaronder context, hoe de gemiddelde persoon iets zou kunnen interpreteren, enz.

Als je je ooit zorgen maakt dat iets dat je plaatst verkeerd kan worden opgevat, doe dan je best om ervoor te zorgen dat alles zo duidelijk mogelijk is.

Als je vragen hebt over onze richtlijnen, aarzel dan niet om een e-mail te sturen naar info@bdsmleven.nl.

 

Geen minderjarige:

In geen geval mag iemand een foto of video plaatsen met een minderjarige, geheel of gedeeltelijk, suggestief of niet. We staan ook niets toe dat een minderjarige seksualiseert.

 

Geen werkelijke incest:

Je kunt geen foto’s of video’s plaatsen die echte incest tonen tussen lineaire voorouders of lineaire afstammelingen.

 

Geen bestialiteit:

Vanwege bezorgdheid over dierenmishandeling staan we het delen van foto’s, video’s, erotica of links naar seks of seksuele handelingen met dieren niet toe (dit wordt bestialiteit genoemd). We staan ook niet toe dat mensen anderen zoeken om deel te nemen aan bestialiteit.

 

Geen dierenmishandeling:

Bij BDSM Leven team zijn we grote dierenliefhebbers en staan we niet toe dat visueel of geschreven materiaal te maken heeft met het verpletteren van welk type dier dan ook, dood of levend, in een seksuele of kinky context. Dieren omvatten, maar zijn niet beperkt tot, zoogdieren, insecten en vissen.

Het pletten van levenloze voorwerpen zoals een vers gebakken appeltaart is volkomen acceptabel.

 

Beperkt bloedspel:

We kunnen het openbaar delen van zichtbaar echt of realistisch bloed in een erotiserende context niet toestaan.

 

Beperkt Scat-spel:

Helaas kunnen we niet toestaan dat mensen foto’s of video’s openbaar delen waarin scat-play is betrokken, of het nu gaat om:

Zichtbare kak of diarree echt of nep (gesimuleerd) besmeurd of op een andere manier uit het lichaam komend of er al uit is. Als dit uw kink is, willen we duidelijk maken dat dit geen oordeel is over uw kink of omdat het sommige mensen ongemakkelijk kan maken. Dit is te wijten aan regelgeving buiten onze controle.

Belangrijk: Scat-spel omvat geen luierspel, anaalspel of klysma’s.

 

Hatelijke laster:

Een hatelijke smet op BDSM Leven gebruiken om een andere persoon of groep mensen aan te vallen, in het openbaar of privé, is een grote no-no.

Hatelijke laster omvat, maar is niet beperkt tot, racistische, etnische, homofobe en transfobe laster.

BDSM Leven gebruikt tools zoals Hatebase om te bepalen of een term als hatelijk wordt beschouwd.

In de context van spel tussen instemmende volwassenen zijn hatelijke uitlatingen alleen toegestaan in gesloten groepen en alleen tussen vrienden.

Uitzonderingen op deze regel omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

Een smet gebruiken bij het verwijzen naar zichzelf als een vorm van zelfbekrachtiging.

Groep specifiek

Groepen die het gebruik van haatdragende opmerkingen toestaan om een ander lid te ontmenselijken of te vernederen binnen de context van spel en tussen instemmende volwassenen, moeten:

Maak van de groep een gesloten/privé groep.
Gebruik geen hatelijke laster in de titel of beschrijving van de groep.
Voeg een disclaimer toe onderaan de groepsbeschrijving.

Hier is een voorbeeld van het type disclaimer dat moet bestaan als onderdeel van de groepsbeschrijving:

“Door te verzoeken om lid te worden van deze groep, stem je ermee in dat je wordt blootgesteld aan haatdragende opmerkingen die worden gebruikt in de context van spel en tussen instemmende volwassenen.”

Als het onderwerp van de groep zich leent voor het gebruik van hatelijke laster binnen de context van consensueel spel, maar de groep staat het gebruik ervan niet toe, raden we groepsmoderators aan om dat binnen de groepsregels duidelijk te maken.

Voorbeeld:

“Het gebruik van haatdragende opmerkingen om een lid of leden van deze groep te ontmenselijken of te vernederen, wordt niet getolereerd.”

 

extra notities:

Vanwege de historische verschillen tussen haatdragende laster, het emotionele gewicht van elk en het huidige gebruik ervan door verschillende groepen mensen, zijn er enkele subtiele verschillen in hoe we sommige laster behandelen. Deze verschillen omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

Ongeacht de context staan we het gebruik van het n-woord (‘er’-variant) niet toe in de titel, beschrijving of regels van een groep.

De spelfout van een hatelijke smet maakt het niet minder van één.

 

Pesten en intimidatie:

Wij zijn van mening dat het delen van verschillende standpunten, het geven van constructieve feedback en het voeren van levendige debatten eigenschappen zijn van een gezond en productief gesprek.

De grens wordt echter overschreden wanneer mensen zich gaan gedragen op een manier waarvan wij denken dat dit een redelijk persoon zou ontmoedigen om deel te nemen aan BDSM Leven.

Voorbeelden die de grens overschrijden omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

Groepen die voornamelijk zijn gemaakt om andere BDSM Leven-leden, groepen, discussies, enz.

Groepen spotten

Spotting-typegroepen moeten de volgende regels bevatten:

REGEL #1: Houd het anoniem

Leden van de groepen kunnen NIET:

Link naar het lid, on-site discussie, etc. die wordt gespot.
Noem het lid, de groep, enz. direct of indirect.
Moedig mensen aan of stel voor om contact op te nemen met iemand om erachter te komen wie of welke ex. PM me voor een link naar het profiel.

REGEL #2: Spotting verwijderen op verzoek

Als het lid of de auteur van het bericht dat wordt gespot, een groepsleider vraagt om het spotten te verwijderen. Het moet worden verwijderd. Ervan uitgaande dat het lid bewijs heeft geleverd dat de spotting van hen is.

 

Wraakporno:

We definiëren wraakporno als elke foto of video die:

seksueel expliciet van aard.
bewust gepost zonder toestemming van de afgebeelde persoon.
geplaatst om de afgebeelde persoon te vernederen, te intimideren of te chanteren.
geplaatst met voldoende informatie om de afgebeelde persoon te identificeren.

Als we vaststellen dat iemand wraakporno op BDSM Leven heeft geplaatst, doen we het volgende:

Voer een bewaarverzoek van 90 dagen uit op het volledige profiel dat de wraakporno heeft gepost. Op deze manier wordt al het bewijs 90 dagen bewaard voor het geval het slachtoffer van de wraakporno aangifte wil doen.
De gerapporteerde wraakporno verwijderen.
Als het lid zich bij BDSM Leven heeft aangesloten met als enig doel wraakporno te verspreiden, sluiten we het lid uit en plaatsen we zijn profiel in de verwijderwachtrij.
Als het lid een actief lid is van de BDSM Leven-gemeenschap, geven we ze één waarschuwing en laten we ze alleen terug in hun account als ze ermee instemmen nooit meer wraakporno te verspreiden. Als ze ooit weer wraakporno plaatsen, worden ze uitgesloten van hun profiel en wordt hun profiel toegevoegd aan de verwijderwachtrij.

 

Trefwoord spam:

Mensen voegen soms een lijst met gerelateerde trefwoorden toe aan een groepsbeschrijving, tekst, foto enz. om ervoor te zorgen dat de betreffende inhoud in de juiste zoekresultaten verschijnt.

In sommige gevallen worden mensen soms een beetje overijverig en voegen ze honderden trefwoorden toe, vaak niet-gerelateerde trefwoorden, om de zichtbaarheid van hun groep, schrijven, foto, enz.

Dientengevolge merken leden vaak dat ze zich afvragen waarom bepaalde niet-gerelateerde inhoud in zoekresultaten wordt weergegeven. Dat maakt het voor mensen moeilijker om te vinden wat ze zoeken.

Dus als iemand veel niet-gerelateerde zoekwoorden heeft toegevoegd om de zichtbaarheid te vergroten, verwijderen we alle zoekwoorden.

 

Groepen:

Beperkingen op groepseigendom

Om de diversiteit te vergroten, groepsverzameling te voorkomen en de macht van één persoon te beperken, beperken we het aantal groepen dat één persoon kan bezitten tot twintig groepen.

Zelfs als iemand meer dan één profiel heeft, kunnen ze maximaal twintig groepen van al hun profielen bezitten.

Deze richtlijn heeft geen terugwerkende kracht. Als je merkt dat een lid eigenaar is van meer dan twintig groepen, komt dat waarschijnlijk omdat hij de eigenaar was voordat deze regel van kracht werd.

Deze richtlijn is van toepassing op groepseigendom en NIET op groepsleiders en/of moderators.

Groepsverzamelaars

Profielen die uitsluitend zijn gemaakt om groepen te verzamelen, worden verwijderd uit BDSM Leven om anderen de kans te geven actiever te worden in hun gemeenschappen.

Potentiële groepscollectorprofielen worden geval per geval beoordeeld.

 

Evenementen:

Een evenement dat in onze evenementensectie wordt vermeld, moet:

Gebeurt op een specifieke datum en tijd.
Gebeurt op een bepaalde locatie (persoonlijk, virtueel of beide).
Sta open voor meer dan slechts een paar mensen tegelijk.

Als een evenement niet al het bovenstaande heeft, is het hoogstwaarschijnlijk geen evenement en is het evenementgedeelte waarschijnlijk niet de beste plaats om het te posten.

Slechts één evenementvermelding per evenement en geen recycling van evenementvermeldingen

We staan slechts één evenementvermelding per uniek evenement toe. Terugkerende evenementen (bijv. maandelijkse munches, jaarlijkse conferenties, enz.) moeten per evenement een aparte vermelding hebben.

Als er meer dan één vermelding is gemaakt voor een specifiek evenement, verwijderen we op één na alle vermeldingen.

Als een evenementpagina wordt hergebruikt door de datum/tijd van de evenementpagina naar voren te schuiven, wordt het evenement zonder kennisgeving verwijderd.

Als een organisator, organisatie, enz. van een evenement meerdere vermeldingen voor hetzelfde evenement blijft maken, of eerdere vermeldingen van evenementen hergebruikt, lopen ze het risico:

Al hun evenementvermeldingen laten verwijderen; en
De mogelijkheid verliezen om toekomstige evenementen op BDSM Leven te promoten.

 

Zedendelinquent:

Een veroordeelde zedendelinquent mag geen account hebben op BDSM Leven.

Als je een profiel van een veroordeelde zedendelinquent tegenkomt, meld het profiel dan aan info@bdsmleven.nl Vermeld in de e-mail het volgende:

Link naar het profiel
Link naar een van de volgende:
Vermelding in een nationaal of staats-/provinciaal register voor zedendelinquenten
Online nieuwsartikel
Gerechtsdocument

Zodra we het rapport hebben geverifieerd, sluiten we het lid uit het account en plaatsen het account in de verwijderingswachtrij.

Criminele arrestaties

Wanneer wordt vastgesteld dat iemand wordt beschuldigd van een zedenmisdrijf, deactiveren we hun profiel en sluiten we ze uit voor hun account.

Groepen

Foto plaatsen in groep vanaf wall

Op de kinkywall kan je ook rechtstreeks plaatsen in groepen.


1.klik eerst op groep keuze en selecteer je groep
2.klik op de camera button om een foto te kiezen

zie de foto

Groepen chat

Om te kunnen chatten in groepen moet je eerst lid worden van een groep op de website.

Ga hiervoor naar het menu op de website en klik op groepen.
Kies een groep waar je interesse naar uit gaat en meld je aan voor die groep door op de button te klikken.

Als je aangemeld bent en toegelaten staat die groep voortaan ook in de groepenlijst van de chatbox.

Instellingen

Account verwijderen
Om je account te verwijderen klik je op je naam en ga je naar je profiel

Klik nu op de tab Account

Klik nu op verwijderen

Chat Instellingen

Klik op chat in het menu op de website en daarna naar het tandwieltje op de chat pagina.

Instellingen is alleen te vinden via het menu en dan chat (op de mini chat is instellingen niet beschikbaar)


E-mails / Meldingen instellen

Om je voorkeur in te stellen voor het aantal e-mails en meldingen die je krijgt doe jet het volgende.

 • Ga naar je profiel
 • klik op over of info bewerken
 • klik op meldingen
Profiel en/of Omslagfoto veranderen

Om een profielfoto te uploaden klik je op de avater of rechtstreeks op de link voorkeuren in de widget.

Klik hierna op de avatar (verander profielfoto) of omslagfoto (verander omslag) en volg de aanwijzingen van het systeem.

Thema kleur wijzigen

het is mogelijk om je themakleur te veranderen op BDSM Leven

Dit doe je op de volgende manier

 1. Klik op je profiel.
 2. klik op over of info bewerken.
 3. Klik op voorkeur
 4. verander onder op de pagina het thema

BDSM Informatie

Aftercare en het belang ervan

Zodra een BDSM spel fysiek is beëindigd, is de connectie tussen de Dom en sub nog steeds zeer actief. Die connectie is er vooral als het spel goed verlopen is, het spel zal dan wellicht zeer intiem en psychologisch intens geweest zijn, dit blijft nog enige tijd daarna doorwerken.

Als de sub met succes ‘subspace’ heeft bereikt zal het een tijdje duren voordat de sub terug in een’normale’ staat zal verkeren, tot die tijd zal er altijd iemand in de buurt moeten zijn om toezicht te houden. Dit is een tijd dat de Dominant in zeker mate controle over de situatie moet houden tot dat de sub mentaal en fysiek in orde is en zich veilig voelt. Een Dom zal vaak zelf nog in Zijn/Haar eigen ‘Domspace’ zitten vooral als Hij/Zij ziet dat Hij/ZIJ heeft kunnen voldoen aan de sub zijn/haar behoefte. Het is na een spel een belangrijk moment om de banden te versterken en het gevoel van welzijn voor beide partijen te ervaren. Het is de tijd om elkaar te laten zien hoeveel je genoten hebt van het spel en indien mogelijk een kleine nabespreking te houden en feedback te geven over waar u beiden het meest van hebt genoten tijdens het spel. Een spel kan zo intens zijn geweest zodat je je uitgeput voelt, ontdaan van energie, en je behoefte aan verzorging en tederheid hebt dit geldt voor beide partners. Na een intens spel kan je nog steeds een gevoel van opwinding hebben, een grote grijns op je gezicht hebt of je kan enig gevoel van twijfel beginnen te krijgen, schuld of zelfs traumaverwerking. Het is het moment om jezelf ervan te verzekeren dat je spelpartner ook tevreden is.

Enkele dingen die je het best direct na het spel kan doen zijn :

 • Eerste hulp toepassen indien nodig
 • Strelingen en knuffels
 • Rust
 • Sex als dat deel uitmaakt van de noden
 • Iets eten of drinken
 • Feedback over hoe het ging en zekerheid naar elkaar toe
 • Dankbaarheid naar elkaar toe uiten
 • Controle temperaturen (dit zowel van Dom en sub)
 • Een warm deken geven om onderkoeling te vermijden
 • Fris drinken indien warmte, dit om uitdroging te voorkomen
 • Een ‘debriefing’ als je er beiden over wil en kan praten
 • Sommige mensen willen alleen zijn, anderen hebben graag dat je dicht in de buurt blijft 
 • De scene samen opruimen, het speelgoed schoonmaken en alles netjes wegbergen

Al deze dingen zorgen er voor dat de banden gehandhaafd blijven en dat het spel afgesloten kan worden, zodat de tijd kan ingaan voor een zachte terugkeer naar de realiteit en de normale dagelijkse activiteiten. Een ervaren Dom zal dus klaar zijn om nazorg te verstrekken aan een onderdanige of spelpartner, en een kit bij de hand hebben die de meest voor de hand liggende dingen voor de nazorg bevat zodat hij de spelpartner niet hoeft alleen te laten om te zoeken achter een deken of drank.
Er is natuurlijk een verschil tussen dat je thuis of in een club speelt, als je op een ander gaat spelen neem dan misschien eens de tijd en denk er eens over na om een aftercare kit mee te nemen.

Mogelijke aftercare kit:

 • Pijnstillers
 • Antiseptische crème
 • Rustgevende gel of lotion (zoals Arnica) Z
 • Zacht warm deken, badjas, jas of isolatie deken 
 • Flesje water / Energy drink
 • Thermos met warme koffie / chocolademelk / kruidenthee
 • Suikers: reep chocolade / muesli / droog fruit / …
 • Ice pack / hot pack / warm water kruik / kersenpit kussentje
 • Warme sokken

Zelfs na de nazorg kan de euforie van een goed spel een dag of meer duren. Het is belangrijk om in contact te blijven tijdens die tijd voor het geval dat er een onverwachte reactie optreed. Een Dom / sub drop kan zich nog voordoen, dit normaal maximaal 3 dagen na een spel, indien mogelijk moet er voor nazorg gezorgd worden gedurende die tijd. 
Tip voor nieuwkomers: het is goed om te onthouden dat als je een BDSM spel bijwoont, geef de Dom en sub tijd en ruimte na afloop van een spel eerst te voorzien in hun eigen nazorg/routine voordat je hen benaderd met vragen en commentaren.

 • Subspace: een specifieke gemoedstoestand die bij onderdanige kan voorkomen, na intensieve pijn of genot.Door de hoge pijnen worden endorfines aangemaakt in de hersenen. Dit zorgt voor een ‘subspace’ die een uur of soms zelfs meerdere dagen kan aanhouden. Door de emoties dat dit met zich meebrengt is het zeker belangrijk om de nazorg ter harte te nemen…
 • Domspace: een bedwelmende gevoel van controle, dit in tegenstelling tot het drijvende gevoel dat veroorzaakt wordt door de endorfine tijdens de subspace waar een onderdanige kan in gaan. 
 • Subdrop: de sub kan een tijdelijke depressie ervaren na een intens spel
 • Domdrop: een Dom kan heel abrupt een depressief gevoel of eender welke andere negatieve emotie ondergaan tijdens een machtspositie. Deze emotie kan onmiddellijk na een actieve BDSM periode plaatsvinden. Een gevoel van schuld kan plaats vinden als de Dominant gelooft dat Hij / Zij een fout gemaakt heeft, of als Hij / Zij plots geconfronteerd wordt met traditionele ideeën of sociaal onaanvaardbaar gedrag.
B.D.S.M.

De afkorting BDSM staat voor een combinatie van verschillende afkortingen: Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadimn and Masochism (SM).

BDSM is een seksuele voorkeur waarbij je elkaar bepaalde seksuele beperkingen oplegt, je prikkelt elkaars zenuwen en de machtsverhoudingen spelen een grote rol.

BDSM bevat daardoor verschillende aspecten: bondage (elkaar vastbinden), discipline (bepaalde vormen van bestraffing), het uitoefenen van macht of de ‘slachtoffer’-rol van een machtsspel waarbij er pijn wordt veroorzaakt of ontvangen.

BDSM Etiquette

Deze etiquette  komt er naar aanleiding van mijn eigen ervaringen binnen de scene en
de gesprekken die ik in tussentijd al gehad heb met verschillende mensen binnen het wereldje.
Ik weet dat deze etiquette meningsverschillen kan uitlokken en ik nodig jullie dan ook uit om deze etiquette te vervolledigen indien dit voor jullie nog niet het geval is.
Op deze manier kunnen we  nieuwe mensen een duidelijker beeld geven van hoe ze zich kunnen gedragen.
Ook kunnen we hierdoor een duidelijke gedragscode samenstellen die dan in onze groep kan gevolgd worden, maar eentje waar iedereen zich goed bij voelt.

Ik heb deze etiquette dan ook in vijf belangrijke facetten opgedeeld:

 • etiquette via het internet
 • etiquette als Dominant
 • etiquette als onderdanige
 • etiquette in het openbaar
 • etiquette op BDSM-evenementen


Ik heb bewust deze volgorde gekozen zodat elk stukje apart heel uitgebreid aan bod kan komen..

Etiquette via het internet:

 • Een ingevuld profiel of faceleven / fetlife of andere contactsites zorgt ervoor dat mensen nieuwsgierig worden om je te ontmoeten als persoon. Vermeld duidelijk je (chat)naam, je leeftijd en waar je ongeveer woont, zodat je gemakkelijker in contact komt met mensen uit je eigen omgeving. Vermeld ook duidelijk wat je zelf bent. (Dominant, onderdanig, switch, fetish,…)
 • Als je een chatgroep betreed is het beter om eerst even om je heen te kijken. Op deze manier kan je kijken hoe mensen met elkaar omgaan en kan je ook zelf kijken welke mensen nieuwsgierig zijn om meer over je te weten te komen. De eerste keren in een BDSM-chat/groep kan het overkomen dat mensen niet onmiddellijk reageren, dit komt omdat er vaak veel fake-profielen bestaan en mensen  ook via het internet heel voorzichtig zijn om zichzelf bloot te geven. Geduld en gewoon jezelf zijn is meestal de beste remedie om contacten te leggen.
 • Mensen die in een groep/chat terecht komen zijn niet steeds op zoek naar een Dominant / onderdanige / spelpartner. Vaak bevinden zich in deze groep ook mensen die nog niet zo lang in de scene zijn en die dus gewoon op zoek zijn naar vriendschappelijke contacten die hun informatie kunnen geven over bepaalde thema’s binnen BDSM. Kom je deze personen in een groep tegen is het goed om jezelf bewust te zijn van je eigen eerste stapjes en te proberen om mensen dan ook te helpen.
 • Binnen de scene accepteren mensen makkelijker een vriendschapsverzoek of een prive-gesprek als je eerst een tijdje met hun in gesprek bent geweest in de groep zelf. Hierdoor kennen de mensen je al wat beter en hebben ze al iets meer vertrouwen in je persoonlijkheid waardoor de kansen groter worden dat je aanvaard wordt als vriend en je zelfs als vriend geaccepteerd wordt.
 •  Heb je binnen een bepaalde groep een probleem met een bepaald persoon is het beter om dit privé uit te praten. Soms zijn er echter gegronde redenen waarom je met een bepaalde persoon toch een    conflict hebt en kan je dit niet privé houden omdat je hierdoor andere personen binnen de bdsm-scene kan raken. Ben je zeker dat je een persoon hebt die een gevaar vormt voor eventuele nieuwe  mensen binnen de scene, dan raden we je aan om met duidelijke bewijzen naar de bevoegde personen te gaan en dit te melden zodat dit bekeken kan worden en hier kan op gereageerd worden als dat nodig zou zijn.
 • Bevalt de sfeer van de gehele groep je niet is het misschien beter om de groep zelf te verlaten dan de gehele groepssfeer te laten wegglijden. Ook op het internet zijn er plaatsen waar je soms gewoon jezelf niet kan zijn, hier heeft het dan ook geen zin om te schelden of conflicten te blijven veroorzaken.

Etiquette voor Dominanten

 • Wil je contact met een onderdanige die een collar draagt, vraag dan uit respect eerst aan de desbetreffende Dominant of deze akkoord is dat je zijn/haar onderdanige uitnodigt voor een gesprek, hierdoor voorkom je heel wat conflicten en draag je bij tot een betere bdsm-sfeer. Op deze manier voorkom je heel wat conflicten en draag je bij tot aan de etiquette.
 • Verwacht als Dominant niet dat elke onderdanige naar jouw gezag luistert omdat je de titel ‘Dominant’ hebt. Als Dominant moet je eerst samen bouwen aan je band en duidelijke afspraken   afspraken over wat je juist verwacht binnen een sessie/spel vooraleer je kan verwachten dat een onderdanige naar je luistert. Spreek daarom eerst goed voor je jezelf zomaar in een sessie met een onbekende onderdanige stort.
 • Als je zelf al een onderdanige hebt, stuur deze dan niet op pad om een tweede onderdanige voor jezelf te zoeken en als je dit dan toch doet, zorg dan dat je onderdanige bovenstaande regels handhavend en dus geen koppels lastig valt. Deze kunnen het heel onaangenaam vinden om aangesproken te worden door een man/vrouw die op zoek is naar een tweede spelpartner.
 • Als Dominant moet je nog steeds respect hebben voor je onderdanige. Dit wil zeggen dat je onderdanige het recht heeft om bepaalde verwachtingen te weigeren als dit zijn/haar gezondheid fysiek of mentaal schaadt.

Lees onze pagina’s over bdsm.


Etiquette voor onderdanigen

 • Gooi jezelf als onderdanige niet zomaar aan de voeten van een Dominant. Vooral Domina’s worden dagelijks zowel online als op speelavonden overrompelt met slaven die de tekst dragen: Meesteres, ik wil alleen u dienen… Of Meesteres ik smeek u, mag ik u dienen? Door jezelf onmiddellijk aan een Dominant Zijn/Haar voeten te werpen is de kans klein dat deze hierop ingaat. Een Dominant verwacht vaak een bepaalde intelligentie, bepaalde karaktertrekjes en bepaalde beleefdheidsvormen, waardoor hij/zij niet op elke onderwerping zal reageren.
 • Heb respect voor een Dominant en aanvaard de manier waarop hij/zij wil aangesproken worden zowel via chat als op meetings. 

Etiquette in het openbaar

 • Als je toch openbaar mocht spelen let er dan steeds op dat er geen kinderen mee kijken tijdens je spel, ook als je onzichtbaar speelt is het belangrijk om hier rekening mee te houden.
 • Speel je in het bos of tussen de duinen wees jezelf er dan van bewust dat er steeds onverwachts mensen jouw pad kunnen kruisen waardoor je misschien zelf wel een kick hebt, maar je mensen rondom (eventueel kinderen) ook kan choqueren. Zorg daarom dat je zorgvuldig omspringt met wat je ook wil doen…

Etiquette op BDSM-evenementen

 • Elk BDSM-evenement heeft zijn eigen regeltjes. Lees deze goed door zodat je op voorhand weet wat er van je verwacht wordt. 
  Enkele van de regeltjes die je best op voorhand weet zijn:
  – Hoe spreek je iemand aan?
  – Welke kledij mag je dragen?
  – Wat mag je tijdens een sessie wel/niet doen?


Vaak zijn er ook Dungeon Masters die ervoor zorgen dat de veiligheid tijdens openbare sessies ook gegarandeerd worden. Zij letten er ook op dat personen niet teveel gedronken hebben en niet onder invloed van drugs zijn. Als deze merken dat je toch onder invloed bent of teveel gedronken hebt kan het zijn dat ze je aanmanen om je sessie te stoppen, omdat ze dit niet verantwoord vinden.

BDSM Rollen

Binnen de BDSM zijn er veel verschillende rollen waar mensen zich mee identificeren. Er is geen goed of fout hier. Iedereen heeft zijn of haar eigen interesses, grenzen, wensen, etc. Hieronder een alfabetisch overzicht van de meest relevante rollen met betrekking tot mijn spel en voor ieder een beknopte gangbare beschrijving.

Dominant / Domme

Een dominant (vrouwelijk: domme) is iemand die bewust de macht, leiding of controle pakt. Iemand kan dominant zijn voor een beperkte tijd voor een scene of een sessie. Of over een langere termijn in het geval van een langdurigere D/s relatie. Er kan ook voor gekozen worden om het een permanent onderdeel te maken van een relatie en de machtsverhouding volledig in de relatie te integreren.

Meester / Meesteres

Een meester (vrouwelijk: meesteres) krijgt en neemt (tijdelijk) eigendom over een slavin of kajira. Dat kan voor een sessie zijn, maar ook voor langere periodes binnen een afgesproken machtsverhouding of binnen een relatie.

Daddy/Mommy

Een Daddy (vrouwlijk: Mommy) is iemand die in het rollenspel de rol op zich neemt van de verzorger/ouder/opvoeder van de “little” of de “middle”. Ook deze rol kan seksueel zijn of juist vrij a-seksueel. Het verschil in macht tussen de Daddy-Dom en de “little” of de “middle” is vaak ook de basis van een D/s.

Rigger

Een rigger houdt zich bezig met de kunst van bondage, waarbij hij de partner vastbindt meestal met touw, of op vergelijkbare wijze en in de bewegingsvrijheid beperkt wordt.

Primal (Oermens)

Een primal vergeet het liefst de moderne regels, tradities en gewoontes, en kijkt meer naar hoe de oermens zich gedroeg. Lust, overmeestering en instincten zijn hier belangrijke steekwoorden.

Sadist

Een sadist geniet ervan om een ander pijn te doen of te vernederen. De pijn of vernedering hoeft niet alleen fysiek te zijn. Dit kan ook juist emotionele of mentale pijniging zijn.

Switch

Een switch is iemand die zowel een dominante als een onderdanige rol kan aannemen afhankelijk van de partner, sessie of omgeving. Sommige switches wisselen alleen per sessie en blijven binnen een sessie binnen hun rol. Andere switches vinden het juist opwindend om tijdens een lopende sessie de machtsverhouding om te draaien.

Sadomasochist

Iemand die geniet van het ontvangen alswel het toedienen van pijn en vernedering op het fysieke, mentale en/of emotionele vlak.

Onderdanige

Een onderdanige kiest er vrijwillig voor om de controle over zichzelf te geven aan een ander. Dit kan voor een beperkte tijd zijn voor een enkele scene of een BDSM sessie. Ook is het mogelijk de controle aan een ander te geven over een langere periode als onderdeel van een D/s relatie, of zelfs als permanent onderdeel van de relatie.

Slavin / Slaaf

Een slavin of slaaf geeft de controle over zichzelf af aan haar of zijn meester of meesteres. De slavin / slaaf mag verwachten dat er voor ze gezorgd wordt door degene aan wie ze de controle overgeeft.

Kajira / Kajirus

Een kajira (mannelijk: kajirus) is een slavin/slaaf binnen de Levenstijl van de planeet Gor, uit de verhalen geschreven door John Norman. In de taal van Gor betekent de term “la kajira” zelfs “Ik ben een slavin”. Een Kajira is de term voor een vrouwelijke slavin. Kajirus voor een mannelijke slaaf. Karjira hebben vele strenge regels en gebruiken om te volgen.

Little

Een little identificeert zich het meest met een kind en wil zich tijdens een sessie als kind gedragen.

Popje / Doll

Een popje (of Doll in het Engels) wil het liefst gezien worden als een object, als een levende pop. Een popje wil tijdens een sessie omgetoverd en gebruikt worden als een levende pop. Alsof de ander speelt als kind met een pop.

Rope Bunny / Rope Bottom

Een rope bunny (of rope bottom) is het onderwerp voor een rigger. De rope bunny is degene die door een rigger wordt vastgebonden (vaak met touw) voor een SM sessie of een fotosessie.

Prey (Prooidier)

Een prey, oftewel prooidier, geniet van het spel waar ze opgejaagd wordt en uiteindelijk gevangen wordt door een jager. Ze wil veroverd worden, vastgegrepen en overmeesterd.

Pet

Een pet is een rol waarin de focus ligt op de sub die de veranderde geestesruimte van een andere soort binnengaat, vaak een hond, kat, paard, etc.

Brat (Verwend Nest)

Een brat houdt er niet van om zich aan de regels te houden of mee te werken. Ze plaagt, doet stoute dingen, is eigenwijs, luistert niet goed of doet expres niet wat gevraag wordt.

Slet (Slut)

Een slet omarmd haar sexuele kant en houdt geen rekening met de huidige regels en conventies op dat vlak. Haar lusten en verlangens gaan voor de sociale verwachtingen van anderen.

Masochist

Een masochist is iemand die geniet van het doelwit zijn van pijn of vernedering. De pijn en vernedering kan naast fysiek ook emotioneel of mentaal zijn.

Cuckold (De bedrogen man)

Een cockold geniet van de vernedering en/of het kijken naar zijn vrouw die sex heeft met een andere man. In de BDSM omgeving wordt van de bedrogen man vaak eerst de bewegingsvrijheid beperkt, zodat deze niets anders kan dan toekijken hoe zijn vrouw geniet van een andere man.

Top

Een top heeft of neemt de leiding bij kinky activiteiten samen met een ander (de bottom). Maar de top heeft niet gelijk een dominante rol over de bottom. De top en bottom kunnen ook gewoon gelijkwaardig zijn.

Middle

Een middle voelt zich het prettigst als tiener. Tijdens een sessie willen ze zich het gedrag van een tiener aanmeten. Voor een relevantie sessie kun je dan bijvoorbeeld denken aan rollenspel met een babysitter of scholier.

Bottom

Een bottom kiest ervoor om de ander (de top) de controle te geven over de kinky activiteiten die ze samen uitvoeren. Hierbij is er niet gelijk sprake van onderdanigheid richting de top, maar kan dit ook op basis van gelijkwaardigheid gebeuren.

Hedonist

Een hedonist ziet genot als het hoogste levensdoel. Vaak is genieten van sex hier een belangrijk onderdeel van.

Kinkster

Een kinkster is wel bezig met de verschillende elementen van BDSM, zoals sadisme, masochisme of machtsverhoudingen, maar een kinkster wil zich niet een specifieke rol aanmeten.

Wilt u iets toevoegen aan dit artikel wees vrij om toevoegingen te plaatsten in het reactie gebied hieronder. We horen graag van uw mening en ervaringen.

Benodigdheden BDSM

De benodigdheden voor BDSM kun je zo breed trekken als je zelf wilt. Je kunt een hele ‘speelkamer’ inrichten zoals mister Grey in Fifty Shades met een halsband, andreaskruis, touw, mondknevel, maar je kunt het ook kleinschalig houden in de slaapkamer met een paar subtiele attributen een paar handboeien en een zweepje. Je kunt het ook zo extreem maken zoals je zelf wilt met een onschuldige vibrator en een voorbinddildo of pak het extremer aan met kaarsenvet, buttplug/anaalplug. Je hoeft niet eens de sekswinkel in te duiken, want de kans is groot dat je al het één en ander in huis hebt zoals ijsblokjes, tandenstokers, touw, naalden, ducttape, kaarsen, wasknijpers of een veer.

Het verschil in Collars en de betekenis

Binnen de BDSM word er veel gebruik gemaakt van collars. Een collar is een halsband welke de onderdanig partij draagt. Deze kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Vaak heeft deze een O ring. Deze ring staat symbolisch voor de O van Obedient, daarnaast is dit natuurlijk zeer praktisch, zodat je de onderdanige makkelijk vast kunt maken. Ondanks dat veel mensen tegenwoordig een collar dragen, zit er voor BDSMers een vele diepere betekenis achter.

De collar word ook gebruikt om de verhouding tussen Dominant en Submissive weer te geven naar elkaar en de buitenwereld. Deze collar word doorgaands niet zomaar gegeven. Aangezien je niet altijd gelijk op het eerste gezicht weet of je een relatie met iemand aan wilt gaan of de rest van je leven bij hem wilt blijven, of dus iemand zijn onderdanige wilt zijn, zijn er 3 verschillende collar fase’s.

 

Fase 1 – De kennismakings collar (The Collar of Consideration)

De eerste collar word meestal gegeven in een prive situatie. Je hebt elkaar pas kort leren kennen en wilt graag samen verder op onderzoek uit. Je kent elkaar nog niet heel goed, maar hebt wel interesse in elkaar en wilt dit graag verder uit diepen. De Dominant zal deze collar dan geven om aan te geven dat Hij interesse in je heeft en graag samen met jou verder op onderzoek uit wilt. Door deze collar aan te nemen laat jij de Dominant weten dat je er net zo over denkt en dat jullie samen dit pad gaan bewandelen.

De kennismakings collar kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Meestal is het een leren collar, maar het kan ook van metaal of ander materiaal zijn. Wat kenmerkend is voor de kennismakings collar is dat er ergens een blauw stukje in de collar zit verwerkt. Dit kan ook gewoon een blauw hangertje aan de collar zijn.

In deze fase is jullie relatie nog pril en kan het alle kanten op gaan. Meestal duurt het wel een poosje voor deze collar omgewisseld word voor de volgende. Mocht het onverhoopt toch niet lopen zoal gehoopt dan doet de onderdanige de collar zelf af en geeft deze terug aan de Dominant.

 

Fase 2 – De trainings collar

Deze collar geeft aan dat de relatie toch wel serieus begint te worden. Deze collar word vaak gegeven in prive sfeer, of samen met vrienden op een feestje, maar doorgaands word dit niet heel groots gevierd. Jullie hebben in de vorige periode elkaar goed leren kennen en weten nu waar elkaars passies, interesses en voorkeuren liggen. Ook weet je nu wat jullie van elkaar verwachten binnen een BDSM relatie, maar nu gaan jullie je nog verder verdiepen.

Ook deze collar kan weer gemaakt zijn van verschillende materialen, of het blijft gewoon de collar die je al had, maar het blauwe word nu vervangen voor een rode kleur.

Wanneer het niet meer gaat is het ook nu natuurlijk mogelijk om de relatie te beïndigen. De collar blijft in bezit van de Dominant en jullie gaan elk je eigen kant op. Mochten jullie je helemaal gevonden hebben in deze manier van leven breekt nu een volgende fase aan.

 

Fase 3 – De slave collar

De slave collar is de derde en laatste fase. Het aangaan van deze collar staat voor een blijvende BDSM relatie. Vaak gaat deze collaring ook samen met een feestje. Je hoeft hiervoor niet met elkaar te trouwen, wel kan het voorkomen dat men een rozenceremonie aangaat. Je gaat hiermee een vaste relatie aan. Met het aanvaarden van deze collar laat de onderdanige weten dat zei nu volledig zijn bezit is. Soms gaat het in ontvangst nemen van de collar gepaard met het aanbrengen van lichaams-markeringen zoals een tattoo of brandmerken, maar ook dit is voor een ieder weer anders.

Een collar kan van leer zijn smal of breed voorzien van een of meerdere ringen. Je heb collars die gesloten kunnen worden met een hangslotje. Verder zijn er half cirkelvormige metalen koper, rvs enz. Beugel met scharnier en ringsluiting met inbus of schroefsluiting. Dit type bestaat ook van hout, waarbij ook de polsen in opgesloten worden. Een ander type is niet meer dan een kettingtje met hang slotje.

Deze collar is meestal gemaakt van metaal en word vaak 24/7 gedragen met trots. Er zijn op deze collar geen kleuren meer bevestigd. Hoe het uiterlijk van de collar verder word ingevuld binnen de relatie is natuurlijk ieder voor zich. Deze collar is in ieder geval voor de rest van je leven. Tenminsten dat is de insteek.

 

De uitleen collar

Dan is er nog een vierde soort collar die niet iedereen gebruikt. Dit is een collar die word gedragen wanneer de Dominant zijn onderdanige uitleent aan een andere Dominant. Door het dragen van deze collar is de onderdanige zich bewust van het feit dat ze eigendom is van haar eigen Dominant, maar op leen basis word doorgegeven aan een andere Dominant.

 

Collars op internet

Op chatsites zie je allerlei collars, even als symbolen waarmee de Dominant en sub kenbaar maken bij elkaar te horen. Virtuele collars hebben een echte signaalfunctie. Het biedt de betrokken zelfs een zekere mate van bescherming tegen opdringerige types. Het is voor anderen duidelijk dat de onderdanige het bezit is van een dominant. Hieronder word kort uitgelegd hoe deze tekens gebruikt worden.

 

Betekenis van de tekens:

|  | betekend dat het over een kennismakings collar gaat, de Dominant en submissive zoekt uit of de D/s hen wederzijds bevalt. Ze zijn de D/s nog aan het opbouwen.

[   ] betekend dat het over een chatcollar gaat, de Dominant en sub elkaar persoonlijk kennen en de sub enkel op de chat onderdanig is of dat de onderdanige in training is bij de Dominant.

{   } betekend dat de submissive de collar parmanent draagt en zich volledig aan de Dominant heeft gegeven.

 

Aanduiding en gebruik:

Voor de aanduiding die een onderdanige online (bij de ondertekening van mails en in zijn/haar nicknaam tijdens het chatten) kan gebruiken om aan te geven dat hij/zij van een Dominant een collar heeft ontvangen, is het plaatsen van de eerste letter (hoofdletter) van de nicknaam of de volledige nicknaam van de Dominant tussen de haakjes. De haakjes zijn gebaseerd op welk niveau men elkaar zien en spreekt.

Voorbeeld: margriet [P] of margriet [Paul]

Voor de aanduiding die een Dominant online (bij de ondertekening van mails en in zijn/haar nicknaam tijdens het chatten) kan gebruiken om aan te geven dat hij/zij van een onderdanige een collar heeft gegeven, is het plaatsen van de eerste letter (kleine letter) van de nicknaam of de volledige nicknaam van de onderdanige tussen omgekeerde haakjes. De haakjes zijn gebaseerd op welk niveau men elkaar zien en spreekt.

Voorbeeld: Paul ]m[ of Paul ]margriet[

 

       |   | = De kennismakings collar – Voorbeeld: Dom |sub| of sub |Dom|

       [   ] = De trainings collar – Voorbeeld: Dom ]sub[ of sub [Dom]

       {   } = De Slave collar – Voorbeeld: Dom }sub{ of sub {Dom}

 

Buiten het gebruik van deze symbolen worden tegenwoordig ook vaak emoji’s gebruikt zoals een sleutel en een slot. Ook dit is een duidelijke manier om aan te kunnen geven dat men niet meer beschikbaar bent en tot iemand behoord.

Munch

Een munch is een samenkomst voor kinky mensen in een vanilla setting.

Het is een treffen rond BDSM en een mogelijkheid om in contact te komen met anderen die ietwat – of heel veel – BDSM in hun leven kennen, er gewoon in geïnteresseerd zijn of er nieuwsgierig naar zijn.

Tijdens een munch wordt niet gespeeld en worden geen activiteiten noch voorwerpen vertoond die naar kink verwijzen. En vermits we samenkomen in een vanilla omgeving kom je langs in je gewone, casual kleding (geen dress code) en gedraag je je overeenkomstig.

• Een Munch is een plek waar iedereen welkom is die de fundamentele waarden van respect, toestemming, samenwerking en gelijkheid ondersteunt.

• ‘Jagers’ (zij die jagen op een (bdsm)partner, op klanten, op nieuwe leden voor hun vereniging, enz.) worden eraan herinnerd dat een Munch geen jachtterrein is, maar een vriendschappelijke ontmoeting tussen gelijkgestemden waar van elkeen wordt verwacht zich respectvol te gedragen tegenover iedereen, zonder onnodig aandringen.

Spelregels BDSM

Het allerbelangrijkste van BDSM is dat alle deelnemers het even leuk vinden. Je moet het niet doen omdat je partner het zo graag wil. Er moeten goede afspraken gemaakt worden tussen beide partijen. Wie is de dominante en wie is de onderdanig, hoe ver kun je gaan, wat is het ‘stopteken’ en welke attributen gebruik je? Spreek van te voren een bepaald woord (of teken, in het geval je niet kunt praten) af dat als stopteken geldt wanneer de onderdanige het te ver vindt gaan. Ook is nazorg heel belangrijk. Door alle prikkels raakt de onderdanige in een soort trance, waar stoffen als endorfine en serotonine worden vrijgemaakt, een piek bereiken en ook opraken.

Stopwoord

Een stopwoord in een BDSM-spel is het door een sub gebruikte woord om aan te geven dat hij of zij zich niet comfortabel voelt in de gegeven situatie. Het gebruik van stopwoorden geeft de dom de mogelijkheid om protesten van de sub zonder stopwoord te negeren, zonder daarbij de angst hoeven te hebben om werkelijke ‘harde grenzen’ van de sub te overschrijden.

Het meest gebruikte stopwoord is vermoedelijk “rood”. Al is het woord dat je kiest compleet je eigen. Indien door gebruik van een mondknevel de sub niet in staat is verbale stopwoorden te geven, dan worden er stopsignalen gebruikt, zoals hand- of hoofdsignalen.

Stopwoorden zijn niet zaligmakend. In veel situaties is het beter om gewoon met woorden aan te geven dat iets verkeerd zit. Stopwoorden zijn een vrij simpele en doeltreffende manier van communiceren. Een stopwoord is eigenlijk precies wat het woord zegt: een woord waarmee je aangeeft dat je wilt stoppen. Omdat “nee”, “stop” en “klootzak” in SM settings vaak synoniem staan voor “ja, ga door!” zijn dat geen goede stopwoorden, vandaar dat SMers vaak andere woorden kiezen.

Vaak kun je dit wel uit lichaamstaal aflezen. Zeker wanneer je elkaar wat beter kent krijg je vaak wel een gevoel voor ‘goed huilen’ en ‘slecht huilen’, of ‘goede weerstand’ en ‘verkeerde weerstand’. Uit de manier waarop je sub reageert valt vaak een hoop op te maken. Maar Doms zijn geen superhumans. Ze kunnen geen gedachten lezen, ze zijn niet perfect in het interpreteren van lichaamstaal, ze maken fouten.

Sommige mensen vinden het ontzettend fijn om geen stopwoord te hebben, voor hen is dat heel betekenisvol. Het kan zelfs een hele ceremonie zijn wanneer de sub haar stopwoord opgeeft, het kan ervaren worden als een teken van vertrouwen. Hier is niets mis mee. Uiteindelijk staat of valt communicatie binnen een relatie niet met een stopwoord. Het is gewoon een middel.

Veiligheid en bdsm

Veiligheid binnen bdsm gaat verder dan het gebruik van goede en veilige materialen, het spelen in een veilige omgeving en/of het maken van duidelijke afspraken.

Emotionele veiligheid is een aspect waar heel gemakkelijk aan voorbij wordt gegaan.
Er wordt vaak vanuit gegaan dat de meeste verantwoording bij de Dominant ligt, echter of je nu Dominant, sub of switch bent je draagt als mens allemaal zelf een stuk verantwoordelijkheid voor je eigen fysieke en mentale gesteldheid.

Natuurlijk is het zo dat het grotendeels aan de Dominant is om te zorgen voor een stuk rust en geborgenheid, waardoor je als sub je veilig genoeg voelt om je emotioneel open te stellen, maar dat wil nog niet zeggen dat je als sub zelf geen enkele verantwoordelijkheid meer draagt.
Want hoe goed en ervaren een Dominante (speel)partner ook is, hij/zij kan niet altijd in het hoofd van de sub kijken. Het is aan de sub om open en eerlijk te zijn over gedachten en gevoelens. Lichamelijke en psychische toestand cq conditie (er spelen bv dingen op je werk of in familie die je bezig houden).
Wanneer je denkt dat je je twijfels en onzekerheden niet kunt delen met je Dominant, dan zou je wellicht je eens kunnen gaan afvragen of er wel of niet (genoeg) basisveiligheid binnen je bdsm contact of relatie aanwezig is.
Want als je nu al niet open kunt praten over je gevoelens en gedachtegangen hoe kun je dan van je Dominante partner verwachten dat deze goed inspeelt op jouw gevoelens als sub zijnde. Bovendien hoe veilig zul je je dan voelen wanneer het echt van belang is dat je al je gevoelens op tafel legt, simpelweg om te voorkomen dat je emotioneel beschadigt raakt.
Pas wanneer je als sub open kunt zijn met betrekking tot al je gevoelens, gedachten, twijfels, onzekerheden, angsten en grenzen, heb je een aandeel geleverd waarmee er een basis is gevormd m.b.t. veiligheid.

Wanneer er niet, of niet voldoende, respect cq begrip wordt getoond voor jouw gevoelens dan mis je feitelijk al een stuk vertrouwen en positief gevoel dat nodig is om die veiligheid op te bouwen. Hoe verantwoord zou je het dan vinden om iemand te laten ‘spelen’ met jouw emoties? Want bdsm is emotie! In bdsm uit je emoties, deel je emoties, sta je de ander toe om jouw emoties aan te wakkeren, erop in te spelen.
Emoties maakt de mens kwetsbaarder dan men zich soms van bewust is.
Voor je iemand daarin toelaat zou je dan niet zekerheid willen hebben of het veilig en verantwoord is?
De grote vraag blijft natuurlijk: Hoe weet je of je iemand daarin kunt vertrouwen?!
Vooral wanneer je nog maar net bezig bent je bdsm gevoelens te ontdekken en verkennen, kan het moeilijk zijn om aan te voelen of in te schatten hoeveel emotionele geborgenheid en veiligheid je bdsm partner je kan geven.Luister naar je gevoel, wees echt eerlijk tegenover jezelf. Vertrouw je die ander echt of wil je hem/haar te graag vertrouwen en gok je er eigenlijk maar op dat het wel goed zit?

Durf je je onzekerheden niet uit te spreken omdat je bang bent dat het als onzin wordt afgedaan, heb je het gevoel dat je nog zo beginnend en onervaren bent dat je dit soort gevoelens/twijfels bij jezelf maar opzij moet zetten?
De beste manier om erachter te komen hoe je bdsm partner denkt over dit soort emotionele veiligheid en geborgenheid is erover praten. Durf vragen te stellen! Waarom zou je niet vragen hoe je bdsm partner in bepaalde situaties zou reageren cq met jouw emoties zou omgaan? Vertrouw op je eigen gevoelens en intuïtie wanneer je antwoord op je vragen krijgt.
Je mag ervan uitgaan dat de antwoorden overeenkomen met reacties die in een echte situatie zouden spelen, maar wees toch ook alert op ‘mooie verhalen’.
Vraag aan je bdsm partner of er mensen zijn die hem of haar kennen bij wie je mag navragen (een soort referentie), leg ook uit waarom je dit wilt. Als iemand dit ziet als achterdocht dan begrijpt men de reden niet waarom je dit voorstelt en is het wellicht verstandig om nog eens goed na te denken voor je wellicht een paar stappen verder gaat. Het zou eigenlijk alleen maar respect bij je bdsm partner moeten oproepen dat jij zo goed naar je eigen veiligheid omkijkt!Het is natuurlijk ook waar dat je er van uit moet gaan dat iemand er niet op uit is je te kwetsen of beschadigen, maar dat wil nog niet zeggen dat je maar met gesloten ogen onvoorbereid een sprong in het diepe hoeft te maken.

Wees je bewust van de risico’s, zorg voor je eigen veiligheid.

Want uiteindelijk ligt daar een deel eigen verantwoordelijkheid. Elk mens draagt de verantwoording ten aanzien van zijn of haar eigen fysieke en mentale gesteldheid.
Je kunt die verantwoording (als sub) pas uit handen geven wanneer je er echt van overtuigd bent dat je bdsm partner net zo zorgvuldig met jouw emoties omgaat als jij zelf doet en eigenlijk nog net iets zorgvuldiger.Niet alleen is het belangrijk om voor je met je bdsm partner een stapje verder gaat te praten, het is noodzakelijk om te blijven praten. Daarnaast blijft het belangrijk om tijdig grenzen aan te geven, desnoods een stop aan te geven wanneer je in een bdsm sessie zit.

Lukt het je niet om dit tijdens de sessie aan te geven?
Praat er dan naderhand over.
Praten na een sessie of spel is minstens zo belangrijk als voor je de stap tot spel zet. Ook hier geldt dat je niet van je dominante partner kunt verwachten dat hij of zij je gedachten kan lezen. Dus geef aan hoe je je erbij gevoeld hebt, was het prettig, wat heb je als prettig ervaren, wat niet, waarom niet, hoe kan daar verandering in worden gebracht.

Is het voorgekomen dat er over grenzen heengegaan is?

Bespreek dit dan, bespreek jouw gevoelens hierin, hoe heb je het ervaren, is die grens nog een zelfde grens of is er iets veranderd.
Zowel voor, tijdens als na het spel is emotionele geborgenheid, aandacht en zorg van belang om jou als sub een goed en veilig gevoel te geven.Er kunnen altijd, onverwacht, emoties de kop op steken. Negeer deze emoties niet, ze hebben hun eigen plekje en nut. Geef jezelf de ruimte voor deze emoties, maar vraag ook van je dominante partner hierin de geborgenheid, steun en zorg die je nodig hebt.

Opmerking
In bovenstaand stukje heb ik grotendeels de nadruk op de kwetsbare positie van de sub gelegd, uiteraard is het verhaal van toepassing op iedereen die bezig is zijn/haar bdsm gevoelens te ontdekken en verkennen.

Verschil BDSM en SM

SM is een onderdeel van BDSM. Bij SM ligt de focus op Sadisme en Masochisme. Daarbij spelen bondage en machtsspelletjes geen rol.