Shopping cart

close

Geen producten in de winkelwagen.

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Een stopwoord in een BDSM-spel is het door een sub gebruikte woord om aan te geven dat hij of zij zich niet comfortabel voelt in de gegeven situatie. Het gebruik van stopwoorden geeft de dom de mogelijkheid om protesten van de sub zonder stopwoord te negeren, zonder daarbij de angst hoeven te hebben om werkelijke ‘harde grenzen’ van de sub te overschrijden.

Het meest gebruikte stopwoord is vermoedelijk “rood”. Al is het woord dat je kiest compleet je eigen. Indien door gebruik van een mondknevel de sub niet in staat is verbale stopwoorden te geven, dan worden er stopsignalen gebruikt, zoals hand- of hoofdsignalen.

Stopwoorden zijn niet zaligmakend. In veel situaties is het beter om gewoon met woorden aan te geven dat iets verkeerd zit. Stopwoorden zijn een vrij simpele en doeltreffende manier van communiceren. Een stopwoord is eigenlijk precies wat het woord zegt: een woord waarmee je aangeeft dat je wilt stoppen. Omdat “nee”, “stop” en “klootzak” in SM settings vaak synoniem staan voor “ja, ga door!” zijn dat geen goede stopwoorden, vandaar dat SMers vaak andere woorden kiezen.

Vaak kun je dit wel uit lichaamstaal aflezen. Zeker wanneer je elkaar wat beter kent krijg je vaak wel een gevoel voor ‘goed huilen’ en ‘slecht huilen’, of ‘goede weerstand’ en ‘verkeerde weerstand’. Uit de manier waarop je sub reageert valt vaak een hoop op te maken. Maar Doms zijn geen superhumans. Ze kunnen geen gedachten lezen, ze zijn niet perfect in het interpreteren van lichaamstaal, ze maken fouten.

Sommige mensen vinden het ontzettend fijn om geen stopwoord te hebben, voor hen is dat heel betekenisvol. Het kan zelfs een hele ceremonie zijn wanneer de sub haar stopwoord opgeeft, het kan ervaren worden als een teken van vertrouwen. Hier is niets mis mee. Uiteindelijk staat of valt communicatie binnen een relatie niet met een stopwoord. Het is gewoon een middel.

Geef een antwoord

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van cookies. 

New Report

Close