Print

BDSM Rollen

Binnen de BDSM zijn er veel verschillende rollen waar mensen zich mee identificeren. Er is geen goed of fout hier. Iedereen heeft zijn of haar eigen interesses, grenzen, wensen, etc. Hieronder een alfabetisch overzicht van de meest relevante rollen met betrekking tot mijn spel en voor ieder een beknopte gangbare beschrijving.

Dominant / Domme

Een dominant (vrouwelijk: domme) is iemand die bewust de macht, leiding of controle pakt. Iemand kan dominant zijn voor een beperkte tijd voor een scene of een sessie. Of over een langere termijn in het geval van een langdurigere D/s relatie. Er kan ook voor gekozen worden om het een permanent onderdeel te maken van een relatie en de machtsverhouding volledig in de relatie te integreren.

Meester / Meesteres

Een meester (vrouwelijk: meesteres) krijgt en neemt (tijdelijk) eigendom over een slavin of kajira. Dat kan voor een sessie zijn, maar ook voor langere periodes binnen een afgesproken machtsverhouding of binnen een relatie.

Daddy/Mommy

Een Daddy (vrouwlijk: Mommy) is iemand die in het rollenspel de rol op zich neemt van de verzorger/ouder/opvoeder van de “little” of de “middle”. Ook deze rol kan seksueel zijn of juist vrij a-seksueel. Het verschil in macht tussen de Daddy-Dom en de “little” of de “middle” is vaak ook de basis van een D/s.

Rigger

Een rigger houdt zich bezig met de kunst van bondage, waarbij hij de partner vastbindt meestal met touw, of op vergelijkbare wijze en in de bewegingsvrijheid beperkt wordt.

Primal (Oermens)

Een primal vergeet het liefst de moderne regels, tradities en gewoontes, en kijkt meer naar hoe de oermens zich gedroeg. Lust, overmeestering en instincten zijn hier belangrijke steekwoorden.

Sadist

Een sadist geniet ervan om een ander pijn te doen of te vernederen. De pijn of vernedering hoeft niet alleen fysiek te zijn. Dit kan ook juist emotionele of mentale pijniging zijn.

Switch

Een switch is iemand die zowel een dominante als een onderdanige rol kan aannemen afhankelijk van de partner, sessie of omgeving. Sommige switches wisselen alleen per sessie en blijven binnen een sessie binnen hun rol. Andere switches vinden het juist opwindend om tijdens een lopende sessie de machtsverhouding om te draaien.

Sadomasochist

Iemand die geniet van het ontvangen alswel het toedienen van pijn en vernedering op het fysieke, mentale en/of emotionele vlak.

Onderdanige

Een onderdanige kiest er vrijwillig voor om de controle over zichzelf te geven aan een ander. Dit kan voor een beperkte tijd zijn voor een enkele scene of een BDSM sessie. Ook is het mogelijk de controle aan een ander te geven over een langere periode als onderdeel van een D/s relatie, of zelfs als permanent onderdeel van de relatie.

Slavin / Slaaf

Een slavin of slaaf geeft de controle over zichzelf af aan haar of zijn meester of meesteres. De slavin / slaaf mag verwachten dat er voor ze gezorgd wordt door degene aan wie ze de controle overgeeft.

Kajira / Kajirus

Een kajira (mannelijk: kajirus) is een slavin/slaaf binnen de Levenstijl van de planeet Gor, uit de verhalen geschreven door John Norman. In de taal van Gor betekent de term “la kajira” zelfs “Ik ben een slavin”. Een Kajira is de term voor een vrouwelijke slavin. Kajirus voor een mannelijke slaaf. Karjira hebben vele strenge regels en gebruiken om te volgen.

Little

Een little identificeert zich het meest met een kind en wil zich tijdens een sessie als kind gedragen.

Popje / Doll

Een popje (of Doll in het Engels) wil het liefst gezien worden als een object, als een levende pop. Een popje wil tijdens een sessie omgetoverd en gebruikt worden als een levende pop. Alsof de ander speelt als kind met een pop.

Rope Bunny / Rope Bottom

Een rope bunny (of rope bottom) is het onderwerp voor een rigger. De rope bunny is degene die door een rigger wordt vastgebonden (vaak met touw) voor een SM sessie of een fotosessie.

Prey (Prooidier)

Een prey, oftewel prooidier, geniet van het spel waar ze opgejaagd wordt en uiteindelijk gevangen wordt door een jager. Ze wil veroverd worden, vastgegrepen en overmeesterd.

Pet

Een pet is een rol waarin de focus ligt op de sub die de veranderde geestesruimte van een andere soort binnengaat, vaak een hond, kat, paard, etc.

Brat (Verwend Nest)

Een brat houdt er niet van om zich aan de regels te houden of mee te werken. Ze plaagt, doet stoute dingen, is eigenwijs, luistert niet goed of doet expres niet wat gevraag wordt.

Slet (Slut)

Een slet omarmd haar sexuele kant en houdt geen rekening met de huidige regels en conventies op dat vlak. Haar lusten en verlangens gaan voor de sociale verwachtingen van anderen.

Masochist

Een masochist is iemand die geniet van het doelwit zijn van pijn of vernedering. De pijn en vernedering kan naast fysiek ook emotioneel of mentaal zijn.

Cuckold (De bedrogen man)

Een cockold geniet van de vernedering en/of het kijken naar zijn vrouw die sex heeft met een andere man. In de BDSM omgeving wordt van de bedrogen man vaak eerst de bewegingsvrijheid beperkt, zodat deze niets anders kan dan toekijken hoe zijn vrouw geniet van een andere man.

Top

Een top heeft of neemt de leiding bij kinky activiteiten samen met een ander (de bottom). Maar de top heeft niet gelijk een dominante rol over de bottom. De top en bottom kunnen ook gewoon gelijkwaardig zijn.

Middle

Een middle voelt zich het prettigst als tiener. Tijdens een sessie willen ze zich het gedrag van een tiener aanmeten. Voor een relevantie sessie kun je dan bijvoorbeeld denken aan rollenspel met een babysitter of scholier.

Bottom

Een bottom kiest ervoor om de ander (de top) de controle te geven over de kinky activiteiten die ze samen uitvoeren. Hierbij is er niet gelijk sprake van onderdanigheid richting de top, maar kan dit ook op basis van gelijkwaardigheid gebeuren.

Hedonist

Een hedonist ziet genot als het hoogste levensdoel. Vaak is genieten van sex hier een belangrijk onderdeel van.

Kinkster

Een kinkster is wel bezig met de verschillende elementen van BDSM, zoals sadisme, masochisme of machtsverhoudingen, maar een kinkster wil zich niet een specifieke rol aanmeten.

Wilt u iets toevoegen aan dit artikel wees vrij om toevoegingen te plaatsten in het reactie gebied hieronder. We horen graag van uw mening en ervaringen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van cookies.